LEJ SOMMERHUS I SKØNNE THAILAND
 

Køkken

Noget af det mest karakteristiske ved thailandsk mad er dets udseende. Det er smukt i sig selv, farverigt, som regel anrettet med stor sans for det æstetiske og bliver således meget indbydende for iagttageren.

Går man rundt i de små gader i Hua Hin er det et sandt farveorgie når mange forskellige retter står linet op på et bord i et af de små gadekøkkener.

Thailands mad er krydret og stærk. Variationerne store og ganske vidunderlige.

De vigtigste krydderier er chili, både røde og grønne, limeblade, koriander, ingefær, citrongræs og hvidløg. Thaierne serverer alt fra grøntsagssuppe til fiskeretter og det vigtigste tilbehør er ris eller nudler.

Der serveres mange gode limonader, og kaffe og te kan fås i alle tænkelige afskygninger.


Mad & drikke
Thailandsk mad er efterhånden kendt af de fleste danskere. Thailands madkultur anses for at være en blanding af indiske, malayiske og kinesiske køkken. Thailænderne mener selv at der ikke findes et thailandsk køkken men fire, hvor man kulturelt deler landet ind i fire dele- syd, nord, nordøst samt den centrale del:
De sydlige deles i forskellige karryretter med kokosmælk, gultfarvet gurkemeje og chili, gerne kombineret med havets lækkeri.
I den fattigere nordøstlige del af landet, Isaan er der nogen gange svært at finde mad og indbyggerne er kendt for at spise næsten hvad som helst-øgler, græshopper, laver og skorpioner. Her finder man også det stærkeste kækken i landet serveret med det klæbrige ris "kao nju". Isaans kendte specialiteter er den friturestegte kylling krydret i hvidløg, salalter som "laab", kødfars mixet med mynte, chili og rødløg, delikatessen "som tam", strimlet umoden papaya med chili, jordnødder, tomat, lime-, og fisksauce samt tørret krabbe.
De nordlige dele af Thailand har et koldere klima, hvilket også afspejles i maden. Den er mildere og lidt federe for de kan holde varmen i vintermånederne. Her spiser man den klæbrige ris til maden, meget svinekød og mange forskellige slags pølse. Her er også meget burmesisk indflydelse, især i den velsmagende ret "kao soi gai", hvor nudler ligger i en gul kyllinge/karry. Den spises med pinde og ske, og man tilsætter selv chilipasta, lime og pickles efter smag.
Centraldelens køkken er uden tvivl det mest populære med en stor variation af småretter. Supper, saltater, karryretter m.m. Centraldelens køkken vægter af balance mellem søde, sure, salte og stærke krydderier. Her bruger man gerne flere søde ingredienser end i de øvrige dele af landet og historisk set kommer ínspirationen fa det kinesiske og cambodjanske køkken. Her kan du blandt andet nyde de røde og grønne karryretter, "tom yam" supperne med tomat, chili og citrongræs
Man prøver at finde den rette balance i retterne der ofte er flot anrettet. Ris og/eller nudler hører til stort set alle måltider. Lime, ingefær, chili, forårsløg, thaibasilikum og kokosmælk er flittigt brugt. Thaimad kan være ret stærk, men de fleste restauranter er flinke til at tage hensyn til turisterne. Det er dejligt billigt at spise i Thailand, en hovedret på en lokal restaurant fås for 15-25 kr., men regn med noget højere priser hvis du skal have såkaldt europæisk mad. Thai'erne selv drikker whisky & cola til maden, men er man ikke lige til den cocktail er det mest almindeligt at drikke øl, det passer glimrende til den ofte stærke mad. Vin er dyrt i Thailand, fra ca. 80 kr. og opefter for en almindelig flaske.

Den thailandske måde at spise på er, at man bestiller to-tre retter per person. Retterne kommer ind i små skåle, og så tager hver person lidt af det hele. På den måde får man smagt meget forskelligt.
Som altid, når man skal finde en god restaurant i udlandet gælder et par gode regler: vælg et sted, hvor der er godt med folk, og om muligt et sted, hvor der sidder mange thailændere. Det første garanterer, at maden ikke har stået alt for længe, og det sidste, at den også holder en god kvalitet.

Pad thai er et af dets mange navne, og netop pad thai består af nudler, tofu, æg, grøntsager med mere og serveres med hakkede jordnødder. Fried rice fås i et utal af varianter: med rejer, kylling, vegetarisk eller med oksekød. Retten serveres overalt, og den er en af de sikreste retter, man kan vælge, hvis man er bange for at få dårlig mave, da den altid serveres frisklavet og lige fra panden.

En anden klassiker er rice and curry, en slags thailandsk fastfood, eftersom man får en tallerken ris, og så hælder curries ovenpå fra forskellige skåle. Her findes der lige så mange varianter, som der findes kokke. Til forskel fra stegte ris eller nudler, så kan curries være ret velspækkede med chili, så det er ikke altid en ret for nybegyndere.

Salater er det tredje hovedtema. Krydrede, spraglede og med masser af variationer, salaterne varierer meget og kan indeholde kylling, rejer, blæksprutte og meget andet. En salat med ris er ofte god som en let frokostret. En advarsel er dog, at thailandske kokke sagtens kan finde på at bruge friske chilier i salater, så vær lidt forsigtig mens du smager på salaten og bestil hvide ris til, det kan fortynde den stærke smag.

Supper bør også nævnes, når man taler om thailandsk mad. De kan være enten klare eller tykke, det sidste som regel fordi de er baseret på kokosmælk, som giver dem en sød smag. En suppe er en naturlig del af et thailandsk måltid.

Frugt
Mango, papaja, rambutan, lichie, ananas, banan og mange flere. Man når sjældent at smage dem alle, men man kommer godt efter det, hvis man bestiller en tallerken med frugt på en restaurant. Derudover støder man på de forskellige typer frugt på markeder, i butikker og hos omvandrende sælgere, når det er sæson. Hvis du er bange for at få diarre, så spis kun nyskrællet frugt. Frugt er i øvrigt et behageligt tilskud til væskebalancen.

Drikkevarer
De to mest almindelige ølsorter er Singha og Chang, der begge er tilpasset det thailandske klima og derfor tilstrækkeligt beske til at slukke selv den mest stædige tørst. Singha er en anelse sødere end Chang. Begge findes som 33 cl og 66 cl, de sidste koster 60-70 baht på en restaurant. Ud over disse støder man på de større europæiske ølsorter som Heineken og indimellem en Carlsberg (som er brygget på licens).
En anden populær drik er den såkaldte Mekongwhisky. Bland den op med cola – så er den drikkelig. 

Et typisk thai måltid består almindeligvis af 3-4 retter mad. Retterne sammensættes således at forskellige smagsoplevelser supplerer hinanden. Der tales om sur, sød, stærk og neutral. Retterne bliver sat midt ud på bordet hvorefter man deler dem. Man skal være opmærksom på at der normalt ikke indgår ris i måltidet - dette er noget som skal bestilles ekstra.
Thai mad spises med ske og en gaffel hvorefter man deler dem, og i Thailand opfattes det at spise med gaflen som i Danmark at spise med kniven.Sommerhus, Feriehus, Leje, Udlejning, Lejlighed, lejligheder, Hua Hin, Thailand, house, rental, holiday, holidays, vacation, vacations, for rent, sommerhus, sommerhuse, hus, huse, leje, udlejning, bolig, ferie, golf
Lav din egen hjemmeside med mono.net